Door het ontbindingsproces ontstaat geurvorming. Deze geurvorming kan als onaangenaam worden ervaren.
Er bestaan verschillende methoden om geurvorming te onderdrukken. Deze methoden worden beschreven in de productinformatie.
In de overledenenzorg komt men nogal eens tegen dat geurstoffen op de overledene worden aangebracht om onwenselijke geuren te onderdrukken.
Hierbij ontstaan een aantal gevaren:
In de praktijk kan het komt het voor dat medewerkers bij zorg voor een overledene en / of bij onderzoek aan een overledene te maken krijgen met een overweldigende geurvorming (stank).
Geurvorming kan zijn ontstaan door ontbindingsprocessen van het menselijke lichaam maar kunnen ook ontstaan door een riekende omgeving waarin het overlijden heeft plaatsgevonden of door de oorzaak van het overlijden zoals brand.
In films ziet men vaak dat medewerkers een Vicks balsem onder de neus smeren om de stank niet te ruiken. Advies is om dit niet te doen!!!
Het menselijke reukorgaan went doorgaans aan stank. Na enige tijd kunt u gewoon de werkzaamheden uitvoeren.
Loop niet weg van de werkplek om een frisse neus te halen!
De stank wordt zo steeds erger waardoor u misselijk wordt en mogelijk niet meer in staat bent om de werkzaamheden uit te voeren.
Met een Vicks balsem onder de neus ruikt u na het verlaten van de werkplek nog geruime tijd de Vicks balsem.
Ook als u zonder een Vicks balsem de werkzaamheden heeft verricht en de werkruimte verlaat heeft u het gevoel de stank achter u te laten en fris te kunnen ademen.
Wat u waarschijnlijk niet doorheeft is dat onaangename geuren in uw kleding zijn getrokken. Derden die niet bij de overledenenzorg / het onderzoek aanwezig waren ruiken deze onaangename geuren echter wel. U dient hier rekening mee te houden!!
Naar handelwijze en productinformatie
|