Auteur: Marc Wiegman

Ontbindingsproces: Het menselijk lichaam na overlijden

In het item “Het menselijk lichaam na overlijden” wordt het directe proces van het menselijke lichaam vlak na overlijden beschreven evenals de drie natuurlijke ontbindingsprocessen waarvan na overlijden sprake kan zijn. Ook wordt het proces maceratie / verweking beschreven waarvan sprake is als een overleden foetus / baby langere tijd heeft blootgestaan aan de invloed van vruchtwater of als een overledene langere tijd in het water heeft gelegen (waterlijk).

Dit onderwerp komt om de volgende redenen op de website overledenenzorgpro.nl aan bod:

Wetenswaardigheid

Het is algemeen bekend dat het ontbindingsproces plaatsheeft na overlijden.
Het is minder bekend dat het ontbindingsproces vaak aanvang heeft in een terminale stadium.
In het terminale stadium is veelal de weerstand in het lichaam grotendeels verdwenen. (Schadelijke) micro-organismen vermenigvuldigen zich dan explosief.

Het is daarom van belang dat medewerkers zorgsector tijdens zorg voor de terminale patiënt adequate bescherming- en hygiënemaatregelen toepassen om mogelijke besmetting en kruisbesmetting te voorkomen.

Als waarschuwing vooraf...
In dit item wordt tot in detail een beschrijving weergeven van het proces vlak na overlijden en ontbindingsprocessen.

Ontbindingsprocessen

Naast de drie benoemde natuurlijke vormen van ontbindingsproces is er ook maceratie (verweking). Het proces van maceratie ontstaat bij een intra uterale overlijden (overlijden foetus / baby tijdens de zwangerschap), maar ook bij een overledene die een langere periode in het water heeft gelegen (waterlijk).

Onderdelen van de informatie over het ontbindingsproces is met toestemming van overledenenzorgpro.nl in de verschillende items van de internet-encyclopedie Wikipedia geplaatst.

Naar Startpagina overledenenzorgpro.nl

© Copyright 2005 - Wiegman Communications www.uitvaart-adresgids.nl / www.overledenenzorgpro.nl