Op een overledene kan inwendig onderzoek plaatsvinden naar de aard van het overlijden.
Zo kunnen ziekte en gevolgen van eventuele behandeling worden onderzocht, maar kan het onderzoek ook gericht zijn op het achterhalen van de doodsoorzaak.
Andere termen voor obductie zijn: sectie, inwendige (lijk)schouw en autopsie.
Na zowel een gewone obductie als een schedelobductie is doorgaans niet aan de overledene te zien dat deze ingreep heeft plaatsgevonden (uitzondering hierop kan de gerechtelijke obductie zijn). Na de ingreep kan de overledene worden gekleed.
Belangrijk
In geval van overlijden buiten een zorginstelling hebben nabestaanden de mogelijkheid om verzoek tot obductie in te dienen bij de huisarts. Veelal is hier een budget voor.
De overledene dient volgens afspraak met de afdeling pathologie van het ziekenhuis op de afgesproken tijd in het mortuarium aanwezig te zijn.
Voor en na de obductie hebben nabestaanden de beschikking over de overledene. In deze periode kan opbaring plaatsvinden in thuissituatie of uitvaartcentrum.
In geval sprake is van overlijden in een ziekenhuis en een lange tijd zit tussen het moment van overlijden en aanvang obductie hebben nabestaanden de mogelijkheid om de overledene over te laten brengen voor opbaring in thuissituatie of uitvaartcentrum. De overledene dient volgens afspraak met de afdeling pathologie van het ziekenhuis op de afgesproken tijd weer in het mortuarium aanwezig te zijn.
Er zijn 4 redenen waarom obductie plaatsheeft
Voor deze twee redenen dienen nabestaanden altijd toestemming te geven.
Vandaag de dag vinden in verhouding tot een aantal jaar geleden veel minder reguliere obducties (zoals beschreven onder 1 en 2) plaats. Dit komt doordat vandaag de dag betere onderzoeksmethoden voorhanden zijn zoals de CT scan en de MRI scan.
Vroeger was er nog een rede, namelijk dat een zorginstelling jaarlijks aan een aantal obducties moest voldoen om opleidingsbevoegdheid te behouden. Dit betrof dan obductie voor wetenschappelijke doeleinden. Vandaag de dag is deze rede niet meer van toepassing!
Bij deze twee laatste redenen is sprake van inbeslagname van de overledene. De obductie heeft altijd doorgang. Er is voor dit onderzoek geen toestemming van de nabestaanden nodig!
Naar handelwijze en productinformatie
|