Na overlijden heeft niemand anders dan de nabestaanden de beschikking over de overledene.
Er zijn twee uitzonderingen
Alleen na toestemming van de nabestaanden kan een obductie (sectie / inwendige (lijk)schouw) worden gerealiseerd.
Een obductie kan dan om verschillende redenen plaatsvinden
Er zijn twee uitzonderingen waarin de nabestaanden geen beschikking hebben over de overledene en dan ook geen inspraak hebben in toestemming voor een een obductie.
Belangrijk om te weten is, dat een uitvaartondernemer een professional is.
Deze is veelal op de hoogte van wettelijke regelgeving, gemeentelijke regelgeving, mogelijkheden met betrekking tot de uitvaart, de vele administratie die de nabestaanden te wachten staat (afwikkeling) en technieken voor een goede overledenenzorg.
Belangrijk om te weten is ook, dat veelal het door de nabestaanden zelf realiseren van een uitvaart duurder uitvalt dan als een uitvaartondernemer dit doet.
Dit komt doordat uitvaartondernemers doorgaans groot de benodigde dienstverlening bij derden inkopen en zo kortingen kunnen bedingen en niet te maken hebben met consumentprijzen.
Door het inschakelen van een uitvaartondernemer hebben nabestaanden niet te maken met het regelwerk, maar kunnen zij zich richten op het rouwproces.
In geval van een overlijden is het als verpleging goed om aan de nabestaanden te vragen of sprake is van een uitvaartverzekering.
Hierin bestaan de volgende mogelijkheden:
Het is belangrijk om aan de nabestaanden kenbaar te maken dat zij eerst moeten kijken of sprake is van een uitvaartverzekering.
In geval van een natura-verzekering is het belangrijk dat nabestaanden contact opnemen met de betreffende verzekeringsmaatschappij.
Nabestaanden kunnen dan vragen welke mogelijkheden zij hebben met betrekking tot het inschakelen van een uitvaartondernemer en of een uitvaartonderneming ingeschakeld kan worden welke niet gelieerd is aan de natura-verzekering.
Deze wetenschap kan in bepaalde gevallen de nabestaanden veel geld besparen.
|