Auteur: Marc Wiegman

Mummificatie

Mummificatie (indroging): In geval van mummificatie begint dit eindproces ongeveer één maand na de dood hoewel dit proces ook voorspoediger kan verlopen als de voorwaarden juist zijn (zoals de toestand van het lichaam van de overledene en omgevingsinvloeden). Mummificatie ontstaat op een moment wanneer een lichaam uitdroogt door natuurlijke of door kunstmatige middelen.

Als waarschuwing vooraf...
In dit item wordt tot in detail een beschrijving weergeven van het ontbindingsproces mummificatie.

Voorwaarden voor mummificatie

Twee omstandigheden zijn vereist voor mummificatie.

  • Omgeving: Een droge en warme omgeving of een koude en droge omgeving.
  • Lichaamsmassa: Mummificatie treedt eerder op als het lichaam van de overledene een lichaam betreft met weinig lichaamsvetmassa (in het algemeen een dun persoon). Zelden treedt mummificatie onder natuurlijke omstandigheden op bij (te) zware mensen. Oorzaak hiervan is de aanwezigheid van vocht in het lichaam. Vocht zorgt voor een voorspoedig ontbindingsproces (putrefactie / decompositie / verrotting / ontbinding).

Mummificatie in Nederland

In Nederland komt men vooral mummificatie tegen in geval van een vinding van een overledene in thuissituatie (overledene die al enige tijd dood in huis ligt). Veelal heeft de overledene dan in een warme en droge omgeving gelegen waardoor de overledene (of delen van) mummificeert.

Mummificatie waterlijk

Het klinkt merkwaardig, maar ook bij een waterlijk kan sprake zijn van mummificatie. Dit betreft dan een overledene die een langere periode in het water heeft gelegen. Lichaamsdelen die boven het wateroppervlak drijven worden dan blootgesteld aan de zon en wind waardoor mummificatie plaatsheeft. Vaak ziet men dan dat op een waterlijk alle vormen van ontbinding aanwezig zijn. Een waterlijk geeft doorgaans een zeer onaangename geur afkomstig van de processen putrefactie en maceratie.

Naar het item "Het menselijk lichaam na overlijden"

Naar Startpagina overledenenzorgpro.nl

© Copyright 2005 - Wiegman Communications www.uitvaart-adresgids.nl / www.overledenenzorgpro.nl